In de wereld zijn niet veel handdoekenmusea te vinden. Ben je gek op handdoeken en heb je interesse in hoe handdoeken gemaakt worden, dan is Imabari, Ehime, in Japan de plek voor jou! Hier vind je het eerste handdoekenmuseum van de wereld.
Handdoekenmuseum
Dit handdoekenmuseum is van ongeëvenaarde omvang en pracht. Het is volledig gewijd aan de traditionele ambacht van het handdoek maken. Het museum is uniek en heeft van alles te bieden. Je vindt er displays van traditionele handdoeken, maar ook van handdoek gemaakte kunstwerken, illustraties, handdoeken met logo’s en een hele expositie over hoe handdoeken gemaakt worden. Bovendien is er een tuin die bij het museum hoort die voor elk seizoen het oog wat moois te bieden heeft. Na een wandeling langs al deze handdoekkunst is er gelegenheid tot een lunch, thee of andere versnapering in het café van het museum. Je kunt er op je gemakt rondsnuffelen tussen het grote aanbod van originele spullen en streekproducten in de leuke winkeltjes van het museum.
Lange geschiedenis van handdoeken
Imabari heeft een lange geschiedenis in het produceren van handdoeken. Dat was meteen ook de reden om er het handdoekenmuseum te openen. Door concurrentie op andere plekken bleek het lastig om zich in de verkoop te beperken tot alleen handdoeken, waarop Ehime een nieuw gevoel voor design en kwaliteit is gaan introduceren aan de wereld. Op deze manier wist het zich te differentiëren in de handdoekproducten.
Het museum is gelegen in de bergen aan de rand van de stad Imabari. Het gebouw is imposant te noemen; de architectonische stijl kan gezien worden als een modern Japans kasteel.
Bij binnenkomst van het museum wordt al snel duidelijk dat de begrippen ‘handdoek’ en ‘museum’ in een brede zin geïnterpreteerd zijn, en dat ook ‘textiel’ en ‘winkel’ van toepassing hadden kunnen zijn.
Winkeltjes
Je vindt in het gebouw drie verdiepingen vol met winkeltjes waar van alles te koop is; niet alleen handdoeken maar ook kleding, Franse thee en streekproducten. Het is allemaal op een zeer aantrekkelijke manier gepresenteerd en wanneer je niets koopt zou je het in feite gewoon een ware expositie kunnen noemen. Er zijn in ieder geval genoeg souvenirs te vinden.
Voor de galerij betaal je als volwassene 800 yen. Je krijgt vervolgens toegang tot een enorme lange zaal waar je een tentoonstelling vindt die het proces laat zien van het maken van handdoeken, van begin tot eind. Je leert er hoe van ruw katoen, via spinnen tot weven op een automatisch weefgetouw, uiteindelijk handdoeken als eindproduct gevormd worden. Op de terugweg bevindt zich nog een lange zaal waar een 40 meter lange handdoek hangt. Aan de andere kant zie je enkele diorama’s gemaakt van badstof.