Zo word je beter in modedesigns tekenen

Heb jij een voorliefde voor kleding? Maak je zelf regelmatig jurkjes, truitjes of broeken dames met stof van de markt? Of zit je op school tijdens de les constant mensen met fantasierijke kledingstukken te schetsen? Misschien heb jij een talent en/of een passie voor modedesign. En misschien kan je die eigenschap uitbouwen tot een carrière of tot een hele vervullende hobby.

Om snel ontwerpen te maken voor jouw creaties, is het nodig om bepaalde illustratievaardigheden aan te leren. Dit zijn vier snelle tips om beter te worden in het tekenen van modedesigns.

1. Leer mensen te schetsen

Om kledingstukken overtuigend vorm te geven, kan je ze het beste rond de lijnfiguren van mensen schetsen. Een lijntekening van mensen heet een croquis, en het leren tekenen daarvan is een geweldige stap om sneller prachtige broeken dames en jurken te ontwerpen. Ga dus aan de slag en schets croquises totdat je het model van een mensenlichaam in de vingers hebt!

2. Zoek meer inspiratie

Waarschijnlijk heb je thuis al wat tijdschriften liggen met jouw favoriete ontwerpen. Maar de wereld van de mode is eindeloos groot, en hoe meer inspiratie je verzamelt, hoe interessanter jouw creaties zullen worden. Hamster daarom afbeeldingen, ga online op zoek naar modeblogs, leen boeken met artistieke kledingdesigns in de bibliotheek, en ga langs bij kunstexposities met kleding in de buurt. En teken alles na wat jou interesseert en wat je nog niet op papier had vastgelegd. Daarmee verfijn je je vaardigheden en heb je een brede basis aan mogelijkheden voor je eigen broeken dames, blouses en andere designs.

3. Kijk hoe je kleding illustreert

Inspiratie gevonden? Heel goed! De volgende stap is om kleding te leren schetsen. En daarvoor moet je flink wat mode-illustraties bekijken, want kleren zijn vloeiende, beweeglijke object die er altijd anders uit komen te zien als de drager beweegt of als de wind er mee speelt. Kijk in je modetijdschriften goed hoe verschillende dikke en dunne stoffen er op papier uit horen te zien, hoe de plooien en contouren van broeken dames vallen, en hoe je patronen en texturen in je ontwerpen weer kunt geven.

4. Kies je medium om kleur aan te brengen

Als je de lijnen van jouw modedesigns eenmaal rond een croquis kunt schetsen, kan je ze veel meer zeggingskracht geven door ze in te kleuren. Dat is leuk, én je hebt heel veel keuze uit hulpmiddelen om dat te doen. Elke modedesigner heeft zijn favoriete medium, waaronder kleurpotloden, viltstiften, markers, waterverf en acrylverf vallen. Je kunt ook apps downloaden om je potloodtekeningen op de computer of op je smartphone in te kleuren. Probeer een aantal media uit en kijk welke daarvan bij jou past.

Aanbevolen artikelen