Digitaal illustreren

Tegenwoordig worden steeds meer illustraties op de computer gemaakt en dat is een kunst op zich. Het voordeel ervan is dat de illustrator ontzettend veel mogelijkheden tot zijn beschikking heeft. Op de computer kan men illustraties maken waarbij allerlei verschillende materialen ingezet kunnen worden en dat niet alleen, er zijn nog veel meer voordelen.

Vele mogelijkheden

Digitaal illustreren betekent dat je iedere manuele techniek kunt gebruiken en dat elke beelddrager is na te bootsen. Het is zelfs mogelijk om gebruik te maken van bewegende beelden of 3D. Ook maakt de computer het een stuk makkelijker om bepaalde tekenstijlen of terugkerende elementen vast te leggen. Kleurstalen, teksten, tekendiktes en vormen kunnen worden opgeslagen en hergebruikt. Dit alles geeft niet alleen meer mogelijkheden, maar het werkt ook sneller.

Speciale computerprogramma’s

Voor het illustreren op de computer worden vaak speciale computerprogramma’s gebruikt. Enkele voorbeelden zijn Adobe Photoshop en Adobe Illustrator, maar ook Freehand Macromedia of Coral Painter. Er zijn ook speciale animatieprogramma’s. Het werken met dit soort programma’s vergt bepaalde kennis en vaardigheden. Het is echter absoluut niet het geval dat het een peulenschil is en je door op een paar knoppen te drukken de illustratie gemaakt wordt. Behalve een creatieve inslag moet de illustrator die met een computer werkt ook kennis van het computerprogramma hebben waar hij of zij mee werkt. Een grafische opleiding om de kneepjes van het vak te leren is dan ook geen overbodige luxe.

Vectorafbeeldingen en bewerken

Adobe Illustrator bijvoorbeeld, is een computerprogramma wat veel door illustratoren wordt gebruikt. Ook voor de grafisch ontwerper, de dtp’ er en de technisch tekenaar biedt dit programma veel voordelen. Zeker voor het maken van vectorafbeeldingen. Ook Freehand is een computerprogramma waarmee vectortekeningen kunnen worden gemaakt. Het was één van de eerste grafische programma’s op dit gebied. Het programma wordt niet meer gemaakt, maar functioneert nog steeds prima bij bepaalde computersystemen. Adobe Photoshop is ook een grafisch programma. Met dit programma kan men foto’s en digitaal beeldmateriaal zoals digitale illustraties bewerken. Het programma Coral Painter is bij uitstek geschikt voor de grafisch kunstenaar. Met dit programma kunnen beelden worden gemaakt en bewerkt. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om een schitterende illustratie op de computer te maken. Met dit soort technieken kun je echt een visueel kunstenaar worden.

Aanbevolen artikelen