Door al die verschillende mogelijkheden en technieken lopen de benamingen van de werkzaamheden van de hedendaagse illustratoren vaak enigszins door elkaar heen. De term die eigenlijk alles omvat is ‘beeldenmaker’. Dit omvat zowel tekeningen als schilderijen, foto’s, animaties en typografie. Eigenlijk zie je steeds minder illustratoren die nog volledig ambachtelijk en dus voor 100% manueel werken.

Specialisatie

Meestal is het wel zo dat een illustrator specialiteiten heeft. De ene illustrator is bijvoorbeeld gespecialiseerd in illustraties voor kinderboeken, terwijl de ander een voorkeur heeft voor politieke cartoons. Dan zijn er nog de educatieve illustraties, bijvoorbeeld voor schoolboeken of de technische illustraties die zowel medisch, bouwkundig of architectonisch kunnen zijn. Infographics worden vaak gemaakt voor tijdschriften of kranten, maar soms ook voor (school)boeken. Visualiseringen zijn weer illustraties voor bijvoorbeeld op een reclame storyboard. Tot slot hebben we ook nog de striptekenaar of een illustrator die voor een striproman tekent.

Kwaliteit staat voorop

Voor welk illustratiewerk de illustrator ook kiest, er zal altijd naar kwaliteit worden gestreefd. De illustratie moet aansluiten bij de tekst of inhoud en het is de bedoeling dat mensen door de illustratie geprikkeld worden. Daarbij moet het ontwerp passen in het geheel en is het dus meestal geen autonome kunst. Toch moet de illustratie ook onderscheidend zijn en er grafisch mooi uitzien.

Bekende illustratoren

Meestal heeft de illustrator een grafische beroepsopleiding gevolgd, maar het kan ook zomaar zijn dat de illustrator een kunstacademie of een architectenstudie als achtergrond heeft. Nederland kent een behoorlijk aantal bekende illustratoren, zoals Dick Bruna, Marjolein Bastin, Hans van Helden, Mance Post, Ferdinand Bauer en Jet Boeke. Ieder jaar worden er ook prijzen uitgereikt aan illustratoren, zoals de Dirk Wiarda Prijs, een prijs door de ADCN voor reclameprijzen en een prijs door de Vereniging van Boekhandelaren.

Aanbevolen artikelen