De illustrator

Commerciële illustratiesCommerciële illustraties

Het stripverhaalHet stripverhaal

Verschillende soorten illustraties

Illustraties zijn er in verschillende vormen. Meestal wordt een illustratie gebruikt als visuele toelichting bij een tekst. Dat kan een verhaal zijn, een bewering of bijvoorbeeld een beschrijving. Een illustratie kan een tekening zijn of zelfs een foto, maar beiden hebben als doel het verduidelijken van wat met de tekst wordt bedoeld. Illustraties kunnen bijvoorbeeld de verhaallijn duidelijker maken of de sfeer van de tekst weergeven. Er zijn meerdere soorten illustraties.

Tekening

Een tekening kan een situatie schetsen of verduidelijking geven voor een complex object. Een illustratie kan ook informatie verstrekken, zoals een infographic, ook wel informatieve illustratie genaamd. Door middel van tekst en beeld wordt hierbij iets duidelijk gemaakt, bijvoorbeeld op een kaart of op een informatiebord. Met een infographic wordt dus eigenlijk informatie overgedragen. Dit soort illustraties worden veel gebruikt in verslagen, in de journalistiek, in vervoerssystemen, wetenschappelijk, educatief of in de marketingwereld.

Kunst

Een illustratie kan ook kunst zijn. Vaak worden illustraties gemaakt voor reproductie in print of voor de media. De cover van een tijdschrift of een filmposter kan bijvoorbeeld ook een illustratie zijn. Ook de tekeningen in tijdschriften en kranten worden illustraties genoemd. Meestal hebben illustraties het doel om gedrukt te worden, in tegenstelling tot galerie kunst. Een illustratie heeft bovendien vaak een meer commerciële aard. Op dit vlak zijn heel veel mogelijkheden en beroepsmatig illustraties maken kan dan ook erg lucratief zijn.

Een cartoon

Ook een cartoonist maakt illustraties. Meestal gaat het hier om een humoristische tekening of een spotprent. Cartoons worden vaak gemaakt om kritiek of commentaar te leveren op actuele gebeurtenissen of trends.

Strips

Een stripverhaal bestaat uit een hele reeks illustraties. Al deze illustraties bij elkaar vertellen een verhaal, meestal met begeleidende teksten in tekstballonnen erbij, maar de tekst kan ook gewoon onder of boven de illustratie staan.

Illuminaties

Boekverluchting of illuminatie is een bijzondere vorm van illustreren. Ook dit kunnen we eigenlijk wel scharen onder de noemer kunst. Illuminatie staat strikt genomen voor het ‘verlichten’ van handschriften. Dit werd veel met de Middeleeuwse handschriften gedaan, meestal met bladgoud of zilver.

De doelstelling van een illustratie

Een illustratie kan dus verschillende doelstellingen hebben, maar meestal wordt een illustratie wel gebruikt ter verduidelijking van het onderwerp waarbij de illustratie wordt geplaatst. Sommige mensen vinden dit juist een nadeel, omdat dit zorgt dat de fantasie van de lezer minder wordt geprikkeld dan wanneer er geen illustratie bij zou staan. Toch zijn illustraties niet meer weg te denken. Je komt ze overal en in allerlei verschijningsvormen tegen.

Een illustratie maken

Een illustratie hoeft niet altijd met een potlood getekend te zijn. Er kunnen verschillende materialen voor illustraties worden gebruikt, waaronder potloden, pastelkrijt of inkt. Zelfs met verf kan een illustratie gemaakt worden. Tegenwoordig worden ook veel illustraties digitaal vervaardigd.

Aanbevolen artikelen